Есенното равноденствие настъпва на 22 септември 2017 г. в 23.02 ч.

 

Есенното равноденствие е един от най-пищните слънчеви празници, символизиращ равновесието и мъдростта. Изравняването на деня и нощта изобразява изцелителния баланс и природната плодоносна пълнота. По вид този момент от слънчевия цикъл отговаря на пълнолунието от лунните фази. Есенното равноденствие е и фестивал на жътвата - време за празнуване и за благодарност, време за пренареждане и за намаляване на темпото. Това е период на изобилие от плодове и зърнени храни. Той бележи кулминацията на усилията през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. Почитат се даровете на Майката Природа и енергиите на земята и небето, които подхранват растенията и осигуряват изобилна реколта. В края на жътвата по стар келтски обичай се дава Жътвена вечеря - в чест на получените есенни дарове, които ще осигурят благоденствието през зимата.


С нарастването на нощите мислите се обръщат навътре. Време за размишления върху уроците от изминалите месеци и приготовления за студения сезон, който ще дойде с нови поуки и мъдрост. Почитат се по-възрастните членове на фамилията, решават се и се планират парични въпроси. Подготвя се зимнината. Както си подредите нещата сега, така ще се реализират те през следващата година. Подходящо е за работа в група и в кръг - работа за планиране, мисловни дейности, хармонизиране и балансиране на изцелителните енергии по света.  

Украсете дома си с изсушени класове от цветна царевица - червена, синя или жълта, също с кратуни и снопове жито. Те не само съдържат специфични есенни енергии, които се предават и на къщата, но са и символи, посредством които се свързваме с ритуалите на жътвата, помагат ни да постигнем хармония със сезона. Есенното равноденствие се чества с огнени ритуали - на открито или в къщи. Запалете множество цветни свещи и ги поставете в свещници, изработени от дърво, глина, камък или други природни материали. Цветовете на сезона са кафяво, оранжево, жълто, златно и червено. Можете да декорирате дома си с аксесоари с есенни мотиви.

Сега е моментът да заредите със сила събраните през лятото речни и морски камъни, мидени черупки или ръчно изработени глинени фигурки и предмети. Оставете ги да престоят под открито небе в нощта преди самото равноденствие, за да поемат природната енергия в себе си.


В българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден. На Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зима. Денят и нощта „се кръстосват" и бележат началото на тъмния период на годината, когато енергията се прибира навътре. В някои български краища започват есенната сеитба и оран. Осветява се семето за посев. Тогава започва и гроздоберът и подготовката за направа на есенното вино, затова денят се нарича още Гроздоберник. Вечерта преди Кръстовден в къщата се донасят пшеница, грах, тиква, картофи и грозде. На следващия ден се варят и ритуално се поднасят на трапезата, като символ на плодородна реколта. Не се работи и се спазва строг пост. 

Кръстът изобразява геометрично описание на световното дърво и на човека, символизира живот, единство на дух и материя. Смята се за защитно средство срещу всякакво зло.

Традиционна трапеза
: Постна мусака, задушен ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз лук, царевични и содени питки, вино, сайдер.  

Сезонни символи за празнуване
: Можете сами да изберете такива от изобилието, което предлага есента. Ползвайте дърво, есенни листа, жито, ечемик, плодове, зърна, пера и всякакви други природни дарове. Излезте сред полето или планината и вземете всичко, което ви привлече погледът. После попитайте събраните неща как искат да бъдат комбинирани и оставете образите сами да изпълнят въображението ви.


Езотеричен магазин

Магическа палитра

tumblr_lsofhyvmru1r4peaso1_500.jpg

Мълчана вода © Абонамент за бюлетин

Абонирай се!
Бюлетин Искате ли да получавате HTML имейли?

Последни коментари

Как да ни намерите


Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите." width="32" height="32" />'; document.getElementById('cloak77454').innerHTML += ''+addy_text77454+'<\/a>'; //--> rss 32-2facebook 32-2youtube icon 32Вдъхновения разказани от Alexandrelmvoda 32 32google-plus-icontwitter 32youtube icon 32

Copyright © 2009-2013. Всички права запазени. All Rights Reserved. ©